Kommentti: Tylsä, tylsempi, presidentinvaalit

Lue myös ”Nuorisovaalit on nyt käyty -katso miten Rellussa äänestettiin!”

Allianssin nuorisovaalien tulokset eivät ole kovin yllättäviä tai poikkea galluptuloksista hirveästi, mikä on mielestäni erikoista. Esimerkiksi kuntavaaleissa ja eduskuntavaaleissa nuorten äänet ovat eronneet selvästi valtasuuntauksesta. Presidentinvaaleissa vaikuttaa kuitenkin siltä, että Sauli Niinistö saa myös nuorilta vankan kannatuksen.

Vaikka Niinistö onkin istuva presidentti, ovat tällaiset kannatusluvut näin lähellä vaaleja suorastaan poikkeuksellisia. Kansanliikkeen ehdokkaana ehdolle lähtenyt Niinistö on saanut lähestulkoon kaikkien puolueiden tuen taakseen. Itse pidän lukuja hitusen huolestuttavina: mielestäni demokratiaan kuuluu aidosti vaihtoehtojen harkitseminen, mitä ei näissä vaaleissa olla tehty.

Presidentinvaalipaneelit ovat tähän mennessä olleet latteita, täynnä kiertelyä ja kaartelua. Mediassa keskustelu on sitäkin vähäisempää. Minusta on häiritsevää, että kaikilta ehdokkailta ei saada selkeää vastausta edes NATO-kantaan. Vaalien aikaan on mielestäni puhuttu vain ja ainoastaan turvallisuuspolitiikasta eli käytännöstä Venäjästä, vaikka presidentin kontolle kuuluu ulkopolitiikan edistäjänä paljon muutakin, kuten kestävän kehityksen ja ilmastotyön edistäminen.

Pyrin kyselemään mahdollisimman monelta Niinistön (ja kyllä muidenkin äänestäjiltä), miksi he valitsivat juuri tämän ehdokkaan. Suurin osa ei perustellut kantaansa ollenkaan. Jos rehellisiä ollaan, näistä vaaleista ei ole jäänyt mieleen oikeastaan mitään muuta kuin Niinistöjen Lennu-koira. Niinistölle tilanne on erinomainen: nykytilanteessa hän voi helposti kiertää vaikeimmat kysymykset hirveästi heiluttamatta kannatustaan.

Voikin olla mahdollista, että monet äänestävät istuvaa presidenttiä, vaikka arvot eivät istuvan presidentin kanssa kohtaa. Vaihtoehtoja on aina hyvä punnita loppuun asti.

Teksti: Matias Mäkiranta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *