Totuus lukiosta

Kaksi lukionsa aloittanutta nuorta kertoo, millaisia ennakkoluuloja heillä oli lukiosta, ja millaiseksi se on lopulta osoittautunut.

 

Joka vuosi sadat tulevat lukiolaiset miettivät, millaista lukiossa tulee olemaan. Monia jännittää sopeutuminen uuteen kouluun ja tilanteeseen, osaa taas ahdistaa tuleva työmäärä, josta jokaista suomalaista lukion aloittajaa on peloteltu. Ennakkoluuloja on monia, mutta mikä on totta? Millainen lukio on todellisuudessa? Näihin kysymyksiin antavat vastauksia Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjan opiskelijat Oili Kokkonen ja Pinja Putkonen.

Tytöillä oli melko samanlaiset ennakkoluulot lukiosta. He sanovat ajatelleensa yleisesti, että lukiossa opiskelu on paljon itsenäisempää ja että tahti on huomattavasti nopeampaa. Oili kertoo, kuinka hän joskus katseli vanhemman sisarensa aikaa vievää opiskelua.

– Wow, tollasta se tulee sitten olemaan! Oili muistaa ajatelleensa.

Työmäärä oli tytöille fakta, johon he suhtautuivat itsestäänselvyytenä, tosin aavistuksenomainen pelko rinnassaan.

Pinja toteaa, että hänen ennakkoluulonsa osuivat melko lailla oikeaan. Hän kertoo ihmeissään, kuinka yllättyi nopeasta opiskelutahdista, vaikka olikin varautunut tämäntapaiseen muutokseen. Oili taas on pannut merkille, ettei lukio vie niin paljon aikaa kuin hän oli ennestään luullut. Hänen arki-iltansa täyttyvät kuitenkin lähes kokonaan läksyistä.

– Vapaa-ajalle ja harrastuksille ei oikein jää aikaa tai energiaa, Oili huokaisee.

 

Hyvä ilmapiiri auttaa

 

Lukiossa on myös useita hyviä puolia, joista yksi suurimmista on ilmapiiri. Molemmat tytöt hehkuttavat Tampereen lyseon lukion ilmapiiriä ja etenkin motivoituneita oppilaita. Tässä motivoituneessa ja ahkerassa ympäristössä on kuitenkin kaksi puolta.

– Pitää iteki jaksaa [opiskella korkealla tasolla], mutta toisaalta jaksaa paremmin, kun muutkin ovat motivoituneita, Oili tuumaa.

Työmäärä ei olekaan aivan pieni etenkään Tampereen lyseon lukiossa. Pinja kertoo, kuinka opettajat teettävät lukiossa paljon enemmän läksyjä (muun muassa äidinkielessä ja matematiikassa) kuin peruskoulussa.

Hän toteaa kuitenkin, että koulun osalta ei tule paljon paineita, vaikka odotukset opiskelijoita kohtaan suurempia ovatkin. Oili huomauttaa, että vaikka opettajat eivät näennäisesti odota hirveän paljon oppilailta, Eurooppa-linjalaisilta odotetaan kuitenkin hieman enemmän kuin tavallisilta lukiolaisilta:

– Kun on päässyt sisään Eurooppa-linjalle, on pakko olla hyvä. Kuitenkin opettajat odottavat sitä.

Lukio tuntuu tytöistä välillä hieman raskaalta, mutta kumpikaan ei silti kadu päätöstään. Oili kertoo hymähtäen, kuinka välillä tekisi mieli luovuttaa läksyjen takia, mutta kuinka lukioon meno oli siitä huolimatta ehdottomasti kannattavaa.

Hän on ylpeä siitä, että pääsi Tampereen parhaimpaan lukioon, ja kantaa koulunsa nimeä kunnialla. Pinja myötäilee ja sanoo olevansa todella tyytyväinen siihen, että haki Tampereen lyseon lukioon Eurooppa-linjalle.

 

Teksti ja kuva: Marjut Lehmonen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *