Pesisanalyysi: Mansella hyvä kalaonni, mutta Lohi on silti Lohi 

Pesäpallon 100-vuotisjuhlavuosi on alkanut hallikaudella. 19.2.2022 Pelattiin pesäpallon harjoitusottelu Manse PP:n ja Jyväskylän Lohen välillä, joka päättyi Mansen murskavoittoon. 2–0 (11–0, 10–0).  Lohi pelaa siis sarjaporrasta alempana ja tänä päivänä piti muutenkin pelata Halli-SM-ottelu Mansen ja Kankaanpään Mailan välillä, mutta Kankaanpäällä oli koronatapauksia ja Manse sai luovutusvoiton. Olin itse siellä kakkostuomarina ja tämä on analyysini pelistä. Huom. analyysi, en käy peliä läpi yksityiskohtaisesti. 

Mitä ottelu kertoi Mansen lyöntipelistä? 

Ottelu kertoi Mansesta paljon hyvää, mutta aika paljon huonoa myös. Tosin joukkueiden tasoero oli niin iso, eli lopputulos ei luonnollisestikaan kerro paljoa. Mansen lyöntipelistä on kuitenkin huomioitava se, että onnistumisia tuli kaikille, ei vain ykköskärjelle, vaan myös niille, jotka ovat yleensä pienemmässä roolissa. Tämä tosin ainakin osittain johtui hurmoksesta, jonka Manse sai päälle. Jokaisen pelaajan lyönnit lähtivät juuri sinne, minne he halusivat ja yllättäviäkin onnistujia nousi esiin. 

Mitä huonoa niin, Manse teki aivan käsittämättömän määrän merkkivirheitä. Itse laskin, että niitä olisi ollut ainakin 6. Joka on siis kesää ja mitalipelejä ajatellen aivan hitosti liikaa. Tosin suurimmasta osasta niistä ainakin osallisena oli Juuso Myllyniemi, joka ei pelannut viime pelissä. Eli kesää ajatellen se on vielä korjattavissa. Merkkivirhe siis tarkoittaa, että etenijä ei toimi joukkueen merkin, jota näytetään sillä merkkiviuhkalla, mukaan. Niitä tapahtuu silloin tällöin ja tässä pelissä Manselle niitä tapahtui ainakin se 6, niitä ei saisi tapahtua yhtään. 

Mansen sisäpeli siis pääasiassa toimii, mutta Lohen ulkokenttä ei ehkä kuitenkaan ollut paras testi. Erityismaininnat kuitenkin kaksi kertaa takaa läpi lyöneelle Perttu Ruuskalle. Takarajan ja takaseinän välillä on siis ehkä kaksi metriä ja siihen väliin hän sai lyöntinsä sijoitettua. 

 

Viime vuonna Itä-Lännessä vastakkain pelanneet Juha Puhtimäki ja Perttu Ruuska olivat avainasemassa Lohen kaatamisessa. Kuva: Lauri Heino

 

Entä mitä ottelu kertoi Mansen ulkopelistä? 

No hieman samaa mitä lyöntipelistä, ulkokenttä toimi loistavasti, mutta Lohi ei ehkä kuitenkaan ollut paras testi sille. Lukkari Juha Puhtimäki osoitti olevansa vedossa ja Severi Tikkakoski etukentällä säväytti pelaamisellaan. Linjassa uudet pelaajat Tomi Lehtonen ja Riku Hokkanen näyttivät miksi ovat täällä. 

Entä verrattuna kahden viikon takaiseen peliin Hyvinkään Tahkoa vastaan? 

Peli näytti jo paremmalta, toisaalta vastustaja oli paljon helpompi, eli mitään suuria johtopäätöksiä ei oikein voi tehdä. Hyvinkäätä vastaan tosin oli erilainen kokoonpano ja näyttää hieman siltä, että Mansen kokoonpano ei ole vielä valmis, tosin ehkä korona sotkia peliä ja toisaalta on ihan luonnollista, että harjoituspeleissä kokoonpano hakee vielä muotoaan. 

 

Jyväskylän Lohi kävi haastamassa Suomen mestareita.

Entä miten Lohi pärjäsi tässä pelissä? 

Tuloksellisesti aika huonosti, mutta myös pelillisesti jäi parannettavaa, toisaalta Lohi on edelleen ykköspesisjoukkue, sen materiaali on ykköspesisjoukkueeksi hyvä, siellä on pääasiassa nuoria ja lupaavia pelaajia, monella myös hieman Superpesis kokemustakin. Lohi onnistui sisäpelissä tuloksellisesti huonosti, mutta monta kertaa oli niin, että lyönti, jonka Mansen ulkokenttä haki ja teki palon, olisi ykköspesisjoukkuetta vastaan johtanut helppoon ehtimiseen.  

Huonoja asioita ei oikeastaan ollut, yleensä epäonnistuminen johtui nimenomaan Mansen ulkokentän hyvästä suorittamisesta, harvemmin palo johtui epäonnistuneesta lyönnistä, tietysti lyönneissä olisi pitänyt olla enemmän laatua, mutta sellaista laatua, joka Mansen ulkokenttään menee, ei löydy aina edes Superpesiksen kärkijoukkueilta, niin miksi pitäisi Lohelta, joka on Ykköspesisjoukkue. Tietysti myös epäonnistumisia tuli jonkin verran. Isoin harmi Lohen kannalta oli kuitenkin se, että numeroilla 4 pelannut Aleksi Karttunen, Mansessa muutama vuosi takaperin pelannut ja numerolla 5 pelannut Matias Hangasmaa, ihan Superpesiksessä pelannut kohtuu kokenutkin pelaaja, jäivät molemmat tosi pienelle roolille sisäpelissä, vaikka molemmat ovat hyviä lyöjiä. 

Erityismaininnat ehdottomasti Waltteri Väistölle, joka suoritti roolinsa kärkenä hyvin, 4/7 meni kentälle. Mansen tasoista ulkokenttää vastaan se on erittäin hyvin. Toinen erityismaininta näppitaituri Valtteri Havukaiselle, lyöntiarsenaalista löytyi ties minkälaista vemputusta ja kiepautusta, eivät ne aina toimineet, mutta ei voi yrityksen puutteesta syyttää. 

Puhut nyt sisäpelistä, entä ulkopeli? 

No, se olisi, taas kerran pärjännyt toista ykköspesisjoukkuetta, ei Mansen kaltaista tähtisikermää vastaan. Mutta oli siellä hienojakin hetkiä. Matias Hangasmaalla pysyi tolppa hyvin lautasessa ja etukentältä nähtiin muutama tosi hieno reaktiotorjunta. Nähtiin myös hieno syöksykoppi linjasta. Hienoin suoritus pelissä oli kuitenkin kolmoskoppari Tuomas Luukkosen hieno tappoheitto kotipesään kupperista, joka poltti etenijän ja etenijänä oli vielä kohtuu nopea Mikko Pauna. Haki Luukkonen perään myös erittäin komean syöksykopin. 

Lohella sanotaan olevan äänekäs kannattajaryhmä, pitikö se sunnuntaina paikkansa? 

Ehdottomasti piti paikkansa. Pelissä heitä ei ollut kuin muutama katsomossa, mutta kyllä heillä rummut oli mukana ja ääntä lähti aivan varmasti enemmän kuin mitä Mansen faneista. Voin vain kuvitella minkälainen tunnelma Koskenharjun aina aurinkoisella, Lohen kotikentällä, on kesällä. 

5. maaliskuuta ratkaistaan, pääseekö Manse Halli-SM-lopputurnaukseen

Loppuun vielä, minkälaista tulevaisuutta povaat molemmille joukkueille kesää ajatellen? 

No, Mansen kohdalla ei tarvitse puhua vielä kesästä vaan mieluummin 5.3. odottavasta viimeisestä Halli-SM -alkusarjan ottelusta Hyvinkään Tahkoa vastaan, jossa ratkaistaan kumpi joukkueista pääsee Imatralla 12.3 – 13.3 järjestettävään lopputurnaukseen, jossa ratkotaan hallimestaruudet. (Olen muuten 5.3. Mansen pelissä takarajalla tuomarina, kaikki katsomaan!) Tällä hetkellä sinne on selvittänyt tiensä vasta Joensuun Maila. 

Lohen kohdalla taas, en tiedä, onko heillä enää harkkapelejä tänä talvena, mutta kesää ajatellen, pullat ovat hyvin uunissa. Nähdäänkö Lohi ensi kesänä Superpesis-karsinnoissa, niin kuin viime kesänä? Se on hyvin mahdollista. Nouseeko Lohi Superiin, sitäkään ei voi sanoa varmasti, mutta miksipäs ei? 

 

Teksti: Joshua Hietala 20A

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *