Yksi vaikuttavimmista koskaan – Toverin kriitikko ihastui puhuttelevaan Jokeri-elokuvaan

Vuoden 2019 loppupuolella julkaistu Jokeri on paljon kohuja herättänyt mestariteos. Todd Phillipsin ohjaama ja Joaquin Phoenixin tähdittämä Jokeri kertoo nimensä mukaan DC-maailman nimekkäimmästä vihollisesta. Elokuva on draama ja trilleri. Elokuva on melankolinen tarina, joka kertoo väärinymmärretystä ja henkisesti sairaasta miehestä, Arthur Fleckistä.

Todd Phillips tunnetaan ohjaajana enemmänkin komedioista kuin draamoista. Phillips on ohjannut kulttuurimme suurimpia komediajättejä, kuten Hangover-trilogian. Vuonna 2016 draamakomedia War Dogs -elokuvan kautta dramaattisempiin elokuviin siirtynyt ohjaaja teki loistavaa työtä Jokerin kanssa. Jokeri on aivan erilainen kuin mikään hänen aikaisemmin ohjaamansa elokuva. Siinä ei ole oikeastaan yhtään komedia, se ei myöskään keskity musiikkiin, kuten Phillipsin viimeisin hittileffa, A Star Is Born. En aluksi ollut uskoa, että Jokeri on Phillipsin ohjaama, sillä tunnen erittäin hyvin monet hänen komediaelokuvistaan. Ehkä se onkin hyvän ohjaajan piirre, että pystyy ohjaamaan tunnelmaltaan erilaisia elokuvia.

Ennen elokuvan näkemistä näin paljon otsikoita iltapäivälehdissä siitä, kuinka Jokeri on kansaa provosoiva elokuva, joka on vaikeaa katsoa loppuun. Toisaalta luin ja kuulin myös sitä, kuinka se on vuoden 2019 paras elokuva ja yksi vaikuttavimmista elokuvista ikinä. Lähdin hieman varautuneesti mutta kuitenkin toiveikkaana ja innoissani katsomaan Jokeria. Oletin, että elokuva tulee olemaan todella hyvä, onhan Joaquin Phoenix pääosana. Olen rakastanut Joaquinia näyttelijänä siitä asti, kun näin hänet Johnny Cashina vuoden 2005 hittielokuvassa Walk the Line. Osasinkin odottaa, että Phoenix tulee Jokerinakin antamaan kaikkensa. Odotukseni oli, että tämä elokuva tulee olemaan samanlainen action-täytteinen elokuva, kuin aiemmat Batman-maailman elokuvat, kuten Dark Knight.

Olin positiivisesti yllättynyt nähtyäni elokuvan, vaikkei se ollutkaan täyttä toimintaa niin kuin Dark Knight. Mediassa sanottiin provosoivaksi, minulle se oli ehkä enemmänkin silmiä avaava. Elokuva pisti todella ajattelemaan omia arvoja. Mielestäni Jokeri todella on vuoden 2019 paras elokuva – näyttelijäkaarti oli vakuuttava ja onnistui välittämään elokuvan viestin täydellisesti. Joaquin Phoenix oli todella uskottava ja hänen panostuksensa elokuvaan oli uskomaton. En voi kuvitella ketään, joka olisi sopinut rooliin paremmin kuin hän. Elokuva herätti tunteita pintaan.

Yhteiskuntakriittinen ote

Olen suuri elokuvafani. Katselen paljon elokuvia ja kiinnitän paljon myös huomiota juonen ulkopuolellakin oleviin asioihin. Valaistuksella, puvustuksella ja kuvakulmilla tunnelman asettaminen elokuvassa onnistui loistavasti. Harmaa yleiskuva, kirkkaat yksityiskohdat ja erilaiset ja joskus ahdistavan lähellä olevat kuvakulmat todella luovat elokuvaan täydellisen tunnelman. Elokuvasta huomaa, että se asettuu 80-luvun suurkaupunkiin. Dramaattista viulumusiikkia kuuluu monessa elokuvan tärkeimmässä ja hurjimmassa kohdassa. Jokerin iloisimmassa kohdassa soi riehakas rockbiisi. Elokuvan viimeisillä minuuteilla alkaa soimaan Frank Sinatran That’s Life. Kappale sitoo elokuvan täydellisesti.

Elokuvan trailerista pystyi jo päättelemään, ettei se olisi mikään kevyin katsottava elokuva. En kuitenkaan vielä silloin osannut arvata, kuinka yhteiskuntakriittinen se olisi. Siinä kritisoidaan eniten ihmisten ennakkokäsityksiä mielenterveyspotilaita kohtaan ja tapaa, jolla heitä kohdellaan. Mielenterveyshäiriöt ja sen hoitamisen yleinen laatu tulevat vahvasti esille elokuvaa katsottaessa. Osasin jo arvata, ettei näitä asioita näytettäisi hyvässä valossa elokuvan sävyn perusteella.

Jokerissa näkyy tässä  elokuvassa aivan uusi puoli. Häntä kohtaan tunnetaan ensimmäistä kertaa jonkinlaista sympatiaa. Toki Heath Ledgerin Jokeri elokuvassa Dark Knight oli myös lähestyttävä versio tästä hahmosta, mutta Joaquin Phoenix sai katsojat säälimään häntä. Jälkeenpäin ajateltuna elokuvassa Arthurilla ei ollut yhtäkään aidosti onnellista hetkeä, lopussa vain vallan- ja kostonhimoa, joka näyttäytyi hymynä hänen kasvoillaan. Missään aikaisemmassa Batman-universumiin liittyvässä elokuvassa ei itse Batman ole ollut niin pienessä roolissa.

Tiivistettynä, tämä uusi Jokeri-elokuva oli erilainen muihin verrattuna ja näytti Arthur Fleckin aivan uutena hahmona ja sai ihmiset ymmärtämään häntä paremmin. Elokuva saa katsojan myös miettimään omia arvojaan ja sitä, miten itse käyttäytyisi samassa tilanteessa.

Teksti: Meri Kallio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *