Abit lähtivät kohti sivistystä – fiiliksiä Helsingin kirjamessuilta!

Kello oli kahdeksan lokakuisena torstaiaamuna, kun neljä bussia starttasi Tampereen lyseon lukiolta kohti Helsingin kirjamessuja. Tunnelma oli väsynyt mutta osin myös toiveikas. Abit olivat lähteneet kohti sivistystä. 

Messukeskuksessa riitti paljon nähtävää ja koettavaa. Kirjojen esittelyjä oli käynnissä kellon ajasta riippumatta, joten kaikkia esittelyjä ei kerinnyt kuuntelemaan. Kuitenkin kaikki esittelyt, joihin ehdimme, olivat jollain tavalla mieleenpainuvia. Aiheet hyppivät laidasta laitaan, kuten Japanin historiasta nykypäivän tubettamiseen asti. 

Esittelyistä eniten kuuntelijoita keräsi tubettaja Miklu, jolla on noin 300 000 tilaajaa Youtubessa. Hänen videoidensa kohderyhmä on suurimmaksi osaksi lapset ja nuoret, joista paikallaolijat pääosin koostuivat. Hän on kirjoittanut kirjan Paras kirja ikinä, jonka tarkoituksena on houkutella lapsia kirjallisuuden ääreen. Miklu, oikealta nimeltään Mike Bäck, koki onnistuvansa kirjan otsikoinnissa, koska se herätti huomiota lapsien keskuudessa.

 

Kirjamessujen monimuotoisuus

Messuilla oli erinomainen tilaisuus tutustua kaikenlaiseen kirjallisuuteen. Kirjoja oli paljon näytillä, ja niitä myytiin kohtuuhintaan. Näytillä oli paljon myös muutakin, kuten taidetta, musiikkia ja kulttuuria. Kierrellessäni ympäri messukeskusta käteeni tarttui musiikkikojussa oleva vanha Olavi Virran levy, jonka jälkeen seuraavat puoli tuntia vietinkin erittäin mukavan herrasmiehen kanssa keskustellen musiikin historiasta. Kirjamessuilta löytyi varmasti jokaiselle jotakin. 

Viinien maistelua oli myös mahdollista messuilla harrastaa, mikä herätti mielenkiinnon monissa suomalaisissa. Kuitenkin viinien hintoja tarkkaillessa monet kääntyivät takasin kirjojen puoleen. Messuhinnat eivät ruokien kohdalla myöskään imarrelleet, mutta se olikin odotettavissa. 

Kirjamessuilla ei voinut välttyä ruotsin kieleltä. Kävimme kuuntelemassa erästä ruotsinkielistä kirjaesittelyä ja hämmästykseksemme sitä ei ollut kovin vaikea ymmärtää. Kiitos tästä kuuluu Rellun ruotsin opettajille, jotka patistivat aina tekemään kotiläksyt. Oli hauskaa haastaa itseään ja katsoa, kuinka hyvin oppi oli mennyt perille.

Suuri kävijämäärä

Kirjamessuilla vieraili neljän päivän aikana 92 000 ihmistä, mikä ehdottomasti on merkki siitä, ettei kirjallisuus ole kuolemassa lähitulevaisuudessa. Kirjat tulevat aina vetämään ihmisiä puoleensa, on ne sitten konkreettisessa tai digitaalisessa muodossa. Julkisuuden henkilöitä saattoi myös huomata messualueelta, kuten esimerkiksi Sofi Oksasen ja Pekka Haaviston.

Teksti ja kuvat: Nea Riutta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *