Kolme lukiolaista kertoi suhtautumisestaan kouluruokaan ja sen eroavaisuuksista lukion ja yläasteen välillä.
Kouluruoka jakaa mielipiteitä. Jokaisen kotona on erilaiset ruokailutottumukset, mikä saattaa vaikuttaa mielipiteeseen kouluruuasta. Eri kouluissa tarjoillaan eri ruokia, erilaiset ihmiset tykkäävät erilaisista ruoista ja usein sanotaankin, että makuasioista ei voi kiistellä. Ruokailutiloillakin on vaikutusta ruokailunautinnon kannalta, koska ne tuovat viihtyvyyttä koulun ilmapiiriin ja tekevät ruokailusta miellyttävämmän.
Haastattelin kolmea oppilasta eri lukioista Tampereelta kouluruokailuun liittyen ja sain tietää, että jokainen haastateltavista söi kouluruokaa joka päivä ja mielipiteet kouluruuasta olivat positiivisia. Lukiossa oli haastattelujen perusteella parempaa ruokaa kuin yläasteella. Ruokailutiloissa ja aikatauluissa olisi joissain kouluissa parannettavaa.
Rellun kouluruuasta kuulee pelkkää hyvää
Tampereen lyseon lukion eli Rellun oppilas Annu kertoo kokemuksistaan kouluruuasta. Kun kysyn Annulta yleistä mielipidettä kouluruuasta, hän vastaa: ”Se on vaikea kysymys. Ruoka on mielestäni ihan hyvää ja monipuolista. Se on välillä parempaa ja välillä huonompaa.”
Rellun kouluruoka on maistunut hyvin, ja ruoka on Annun mielestä parempaa kuin yläasteella Nokialla. Rellun kouluruuasta Annu on kuullut pelkkää hyvää.
”Täällä on erilaisempia ruokia. Ruokailujärjestelyissä olisi kuitenkin hieman parannettavaa. Tila on pieni näin monelle ihmiselle. Yläasteella tilaa oli paremmin.”
Rellussa ei yleensä ehdi tulemaan Annulle nälkä. Koululla on kuitenkin kahvila ja välipala-automaatti, joista voi ostaa välipalaa.
”Kouluruokailussa on parasta se, että se on pitkä tauko, jolloin saa levähtää eikä ole kiire mihinkään”, Annu kertoo.
Annu on pitänyt paljon 45 minuutin ruokailusta, koska hän on saa syödä rauhassa, eikä ole kiire. Yleisesti lukion kouluruokailussa ei ole Annun mielestä parannettavaa.
Tampereen steinerkoulun lukion ruokailussa suositaan lähitiloja
Tampereen steinerkoulun lukiossa ”Stelussa” opiskelevan Emilyn mielestä kouluruoka on hyvää eikä poikkea juurikaan normaalista kotiruuasta. Ruoka ei ole muuttunut ollenkaan peruskoulusta, koska ala-aste ja yläaste ovat samassa rakennuksessa. Stelussa toimii yksityiskeittiö, joka suosii lähitilojen raaka-aineita ja luomuruokaa.
”Koulupäivän aikana tulee välillä nälkä ja silloin voi käydä kahvilassa ostamassa evästä tai varautua omilla eväillä”, Emily sanoo. Emily pitää siitä, että kahvilassa otetaan erityisruokavaliot hyvin huomioon. ”Ruokailu tila on hieno ja esteettinen sekä tilaa on tarpeeksi”, Emily kertoo. Stelussa ruokailuajat ovat järjestetty ikäluokkien mukaan.
” Mielestäni 30 minuuttia on sopiva ruokailuaika ja siinä ajassa ehtii syömään hyvin”, Emily pohtii. Parasta kouluruokailussa on Emilyn mukaan kavereiden näkeminen ja hyvä ruoka.
Kalevan lukioon kaivataan pastilliautomaattia
Kalevan lukion oppilaan Loviisan mielestä lukio ruoka voittaa peruskouluruuan. Kalevan lukiossa ei ole ollut vielä kuluneen kuukauden aikana pahaa ruokaa, ja jokaisen ruokailun yhteydessä on ollut kasvisruokavaihtoehto toisin kuin yläasteella.
”Nyt, kun nykypäivänä eettisyys on tärkeä osa monen ihmisen elämää niin on hyvä, että kouluruokaillussa on tarjolla kasvisvaihtoehtoja”, Loviisa pohtii.
Loviisan mielestä kouluruokailun hyviä puolia on yleisesti sen maksuttomuus, laadukkuus ja säädösten mukainen valmistus. Lukiossa ruokien vaihtelevuus on ollut erityisen hyvä asia.
”Meillä oli kerran ruokana tortilloja, mikä oli kivaa!”
Välillä Kalevan lukion ruokalasta saa myös jälkiruokaa ja jos päivän aikana tulee nälkä koulussa toimii myös kahvila. Huonojakin puolia kouluruokailusta löytyy sillä ruokailuajat ovat huonot.
”Meillä on ruokailu klo 10.30, ja jos koulua on kymmenestä neljään niin iltapäivällä tulee nälkä”, Loviisa sanoo.
Loviisan mielestä ruokailu tilat ovat huonot, koska tilat ovat pienet ja liikkuminen on ahdasta. Tilojen ja ruokailu aikojen parannuksen lisäksi Loviisa toivoo kouluun pastilliautomaattia.
Teksti ja kuva: Sofia Niemensivu