Kouluruoka Suomessa 70 vuotta – Rellun pidetty lounas valmistuu paikan päällä

Tampereen lyseon lukioon, kuten moneen muuhunkin oppilaitokseen ja palvelukeskukseen Tampereen alueella, päivän ruoka tulee Tampereen Voimialta. He kertovat omilla nettisivuillaan, että he huolehtivat päivittäin 35 000 asiakkaan hyvinvoinnista monipuolisilla ateriapalveluillaan.

 

Tampereen Voimia on Tampereen kaupungin liikelaitos, jolla on kokonaisvastuu Tampereen kaupungin ateria -ja puhtauspalveluiden järjestämisestä. Sen liikevaihto on reilut 50 miljoonaa euroa. Vuoden 2019 alusta alkaen Tampereen Voimian toiminta jatkuu Pirkanmaan Voimia osakeyhtiönä. 

Tampereen Voimia kertoo perustehtäväkseen 2014–2018 strategiassaan:

Huolehdimme asiakkaiden hyvinvoinnista tarjoamalla täysipainoisia aterioita ja asiakasta tukevia ratkaisuja asiantuntevasti ja kumppanuuksia hyödyntäen.”

Kotisivuillaan Tampereen Voimia kertoo myös kotimaisuusasteestaan. Liha ja maitotuotteet ovat pääosin (n. 97 %) suomalaisia. Vain erikoisjuustot tulevat EU:n alueelta, kuten myös kokolihaa kotimaan saatavuusvaikeuksien takia satunnaisesti. Lisäksi leivät ja pullat tulevat suomalaisilta leipomoilta ja muun muassa salaatit, tomaatit ja kurkut tulevat myös pääosin EU:n alueelta ja ovat kausittain suomalaisia.

He ilmoittavat tarjoavansa vuosittain 10 miljoonaa ateriaa.

Perehdyin lisää kouluruokaan ja kävin haastattelemassa Rellun keittiössä töissä olevaa palvelutyöntekijää Anne Kilpiötä. 

– Rellun ruoka valmistetaan omassa keittiössä, paikan päällä. Toimitukset tulevat eri tavarantoimittajilta, joita tällä hetkellä ovat esimerkiksi Kesko sekä Tuoretukku. Toimittajat kilpailutetaan kuitenkin säännöllisin väliajoin. Toimituspäiviä on kolme kertaa viikossa, Kilpiö kommentoi.

 

Vielä hiljainen Rellun ruokalan linjasto. Kuva: Aleksi Nurmikolu

 

 

Jälkiruokia melkein joka viikko

 

Ruokaan budjetoidusta euromäärästä oppilasta kohti per päivä ei Rellun keittiöstä voida kertoa, koska se ei ole julkista tietoa.

 Kuitenkin Ylen vuoden 2017 huhtikuussa julkaistussa uutisessa kerrotaan, että opetushallituksen laskelmien mukaan kouluruoka maksaa oppilasta kohden keskimäärin 2,76 euroa päivässä. Nykyisin noin 900 000 oppilasta syö kouluaterian päivittäin. Tuoreimmat tiedot ovat vuodelta 2015.

– Ruoan makuun toisella asteella vaikuttaa se, että ruokalista on erilainen kuin peruskouluissa ja ruoka tehdään pienemmille sekä vanhemmille ryhmille. Tampereen Voimian toimistolla on suunnittelijaryhmä, joka päättää ruokalistoista ja ne tulevat kerralla kuuden viikon jaksoina. Kaikissa toisen asteen opiskelupaikoissa tulisi olla sama ruoka. Ruokien monipuolisuuteen on kiinnitetty huomiota: laaja salaattipöytä on saatavilla myös keittopäivinä ja jälkiruokia on melkein joka viikko. Lisäksi tarjolla on jälkiruokakahvi tai -tee, Kilpiö kertoo.

– Ruokaa tehdään myös ruokailuaikoina, joten se on tuoretta. Myös hävikkiä yritetään pitää pienenä tarjoamalla esimerkiksi seuraavana päivänä yli jääneitä ohukaisia. On myös talon tapaan -päiviä, jolloin ruokatarjonta on monipuolisempaa. Kasvisvaihtoehto on saatavilla joka päivä, hän lisää.

Lisäksi huomioita, joita itse ruokailijana olen tehnyt, on ollut leipä -ja levitevaihtoehtojen monipuolisuus.

Ruokalan yhteydessä on myös maksullinen kahvio, jota ylläpitää keittiön väki, ja joka on hintojen puolesta kilpailukykyinen kauppojenkin hintoihin.

Rellun keittiössä on vakituisesti töissä neljä työntekijää. Heidän työpäivänsä alkaa kello seitsemän ja loppuu klo 15.15.

 

Teksti ja kuva: Aleksi Nurmikolu

Artikkelikuva: Tomi Nordlund

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *