Monenlaisia kohtaamisia – tutustu Rellun aurinkoisen taksvärkkipäivän tunnelmiin!

Kahvia, mehua ja pullaa kera vanhusten

Koulumme ensimmäisen vuoden opiskelijat viettivät tiistaina 15. toukokuuta taksvärkkipäivää. Reippaat rellullaiset ryhtyivät nopeasti hommiin Koukkuniemen vanhainkodissa. Sää oli suotuisa, joten opiskelijat siirtyivät vanhusten kanssa vanhainkodin piha-alueelle nauttimaan kylmästä puolukkamehusta sekä kahvista ja pullasta.

 

Rellulaiset ja vanhainkodin asukkaat nauttivat keväisestä auringosta.

 

Opiskelijoita oli suuri määrä, ja mielipiteitä oli erilaisia. Eräs opiskelija kertookin, että puuttuvan kokemuksen takia hän oli hieman ennakkoluuloinen ja jännittynyt päivästä. Kuitenkin pian hän jo huomasi kokemuksen olevan myönteinen.

 

Jutuskelun parissa opiskelijat nauttivat asukkaiden kanssa kuumana päivänä rannan vesistön tuomasta viileästä tuulesta. Alla olevan kuvan eräs asukas iloisena kertookin, kuinka näkymät eroavat Teiskon harmaudesta.

Annastiina hyvillä mielin teiskolaisen kanssa nauttimassa varjopaikasta.

 

Eräs asukas iloisin mielin vastaanottamassa rellulaisia poikia.

 

Rellulaiset olivat monien asukkaiden mielestä päivän piristys. Alla olevan kuvan 93-vuotias tamperelainen ei meinannutkaan melkein päästää haastattelijatyttöjä, niin hyvää seuraa olivat. Pullakahvit maistuivat, vaikka kuumaa oli.

 

Haastattelija haastattelemassa puheliasta ja innokasta toveria.

 

Pohjolan päiväkoti

Lasten pirteät kasvot olivat jo nopeasti vastaanottamassa meitä keskipäivällä. Eräs rellulainen oli ollut koko päivän pienten lasten parissa ja tykännyt siitä kovasti. Päivä oli ollut vauhdikas ja odotusten mukainen. Vähän isompien lasten seurassa aikaa viettänyt rellulainen oli myös tykännyt päivästä. Hänellä onkin kokemusta pienten serkkunsa hoitamisesta arkielämässäkin.

 

Rellulainen auttamassa järjestelypuuhissa.

Teksti ja kuvat: Irina Odinokova ja Iida Ouninkorpi 17C

 

 

 

Koulullakin tapahtui yhtä sun toista

Myös koululla oli monenlaisia toimitehtäviä. Nicha, Amanda, Arimo ja Ella 17K-luokilta siivosivat hyllyjä koulun kirjastossa. Reippaat rellulaiset auttoivat Sirkka-Liisaa kuvisluokan siivouksessa. Vanhojen bändi harjoitteli tulevaa Peurankallion-esitystään varten. Tutorit suunnittelivat tulevaisuudessa kuvattavia markkinointivideoita.

 

 

Vehmaisten koululla sekä päiväkodissa oli myös taksvärkkiläisiä. 17KA:lta Jenni ja Roosa askartelivat, leikkivät pihalla ja auttoivat lapsia pukemisessa. Heidän mielestään oli kiva auttaa lapsia. Myös Amanda oli päiväkodilla auttamassa.

Veera 17KB:ltä ja Martta 17KA:lta viettivät päivän Vehmaisten eskarissa. He kertoivat leikkineensä ja auttaneensa eskarilaisia. Eskarissa oli tänään myös ollut luonnonsuojeluesitys. Kysymysten loppuessa innokas eskarilainen halusi myös haastatella meitä haastattelijoita. Eskarilainen tykkäsi paljon lentokoneista ja esittikin meille niistä kysymyksiä.

17e-luokan Noora, Oili ja Pinja olivat 1. ja 2. luokissa auttamassa. He olivat olleet matematiikan ja puukäsityön tunnilla. Tunneilla he olivat lähinnä seurailleet opeusta, mutta puukäsitöissä he olivat päässeet auttamaan kuumaliimauksessa. Heistä oli kivaa nähdä, kuinka innokkaita ja reippaita oppilaat olivat. Vehmaisten päiväkodilla ja koulussa ei saaanut kuvata lapsia, sillä vanhemmilta ei oltu kysytty lupaa etukäteen.

Teksti ja kuvat: Aliisa Törmä ja Laura Uutela

 

Taksvärkin historiaa, musiikkiesitys ja lasten leikkejä

Pyynikintorin enkkupäiväkodisssa lapset olivat leikkien ja askartelujen touhussa, kun saavuimme paikalle. Nuoret kertoivat halunneensa päiväkotiin, koska pitävät lapsista. Nuoret kertoivat, että heillä on ollut hauska päivä ja he ovat tyytyväisiä Rellun taksvärkkipäivään, vaikkakin ajankohta juuri ennen koeviikkoa ei olekaan kaikkein paras. Lapset kertoivat, että päiväkodissa on ollut kivaa, kun rellulaiset ovat olleet paikalla. He ovat tykänneet leikkiä rellulaisten kanssa.

Taksvärkkipäivän historia Rellussa on pitkä, ja rehtorimme Heini Mäenpää kertoi, että sitä on järjestetty jo hänen ollessaan koulussa. Taksvärkkiä on muutettu niin, että nuoret eivät enää kerää rahaa koululle vaan oikeasti auttavat ja ovat läsnä. Tätä kehittämässä on ollut muutamia opettajia, ja paikkojen valinnassa soiteltiin lähiympäristön päiväkoteihin ja palvelutaloihin ja ehdotettiin yhteistyötä. Nykyisenlaista taksvärkkiä on järjestetty noin 4–5 vuotta. Taksvärkkinä on ollut myös erilaisia massiivisia tapahtumia esimerkiksi kirkon ulkomaanavun kanssa, mutta tänä vuonna tapahtumaa ei järjestetty. Palaute on aina ollut erinomaista, ja varsinkin vanhukset ovat olleet hyvin ilahtuneita. Rehtorimme myös mainitsi, että monet nuoret saavat ihan uusia kokemuksia ja voivat innostua vapaaehtoisesta toiminnasta huomattuaan, kuinka paljon vanhukset ilahtuvat heidän käynnistään.

Koulumme vanhojen bändi ja bändikurssin väki kävivät ilahduttamassa veteraaneja Peurankalliossa. Musiikinopettajamme Sanna Passinmäki kertoi, että Peurankalliossa käydään esiintymässä tänä vuonna jo kolmatta kertaa. Idea lähti siitä, kun haluttiin tarjota jotain erilaista toimintaa taksvärkkipäivänä, ja Peurankallion kanssa on tehty aiemminkin paljon yhteistyötä. Esityskappaleet on valittu kohderyhmän mukaan ja tänä vuonna kohderyhmänä olivat veteraanit, joten kappaleiksi valittiin isänmaallisia ja keväisiä lauluja. Ryhmä ei kuitenkaan ole päässyt harjoittelemaan yhdessä, sillä aamulla ennen esitystä oli heidän ensimmäiset yhteiset harjoitukset. Tästä huolimatta esitys sujui mainiosti.

Esiintyjät Nyyti Rounioja ja Reeta Lampinen kertoivat pitävänsä ideasta esiintyä vanhuksille ja he sanoivatkin, että tämä on kivaa ekstraa, sillä vanhuksien elämä voi olla aika yksitoikkoistakin. He ovat jo esiintyneet aikaisemminkin vanhuksille, sillä he olivat yläasteella musiikkiluokalla.

Vanhukset nauttivat esityksestä suuresti ja monet sanoivat, että sanat muistuivat mieleen kuin itsestään, vaikka laulun oli kuullut viimeksi 70 vuotta sitten. Esitys herätti muistoja mieleen, ja kuulimme myös erään veteraanin kokemuksia koulun musiikkitunnilta.

 

Teksti: Emilia Veko ja Siru Sahlstedt

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *