Lokakuun sarjasuositus: Peaky Blinders!

Peaky Blinders on englantilainen rikosdraamasarja, jonka tapahtumat sijoittuvat ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen Englantiin. Sarja seuraa birminghamilaisen Shelbyn gangsteriperheen nousemista maankuuluksi organisaatioksi.  

Peaky Blinders (2013–2022), BBC 

Käsikirjoitus: Steven Knight 

Kaudet 1–4 katsottavissa YLE Areenassa 

 

Mistä on kyse? 

Peaky Blinders ponkaisi maailmanlaajuiseen suosioon vuonna 2013 ensimmäisen tuotantokautensa julkaisun myötä. Sarja kertoo Birminghamissa toimivasta Peaky Blinders-gansteriklaanista, jonka muodostaa Shelbyn suku. Tarinan päähenkilö on klaanin johtajan aseman perinyt Thomas Shelby (Cillian Murphy), kuka ottaa tehtäväkseen perheen nostamisen Iso-Britannian vaikutusvaltaisimmaksi rikollisorganisaatioksi. Tv-sarjan jengi on saanut nimensä 1900-luvun vaihteessa toimineelta englantilaiselta Peaky Blinders-ryhmältä, mutta tarinan tapahtumat ja hahmot ovat fiktiivisiä.  

Hahmot 

Shelbyn tiiviin perheen muodostavat viisi sisarusta: (vanhimmasta nuorimpaan) Arthur (Paul Anderson), Thomas, John (Joe Cole), Ada (Sophie Rundle) ja Finn (Harry Kirton) sekä heidän Polly-tätinsä (Helen McCrory). Sisarussarjan kolme vanhinta veljeä kärsivät traumaperäisen stressihäiriön luomasta ahdistuksesta taisteltuaan ensimmäisessä maailmansodassa Ranskassa. Tämä yhteinen kokemus on luonut kolmikon välille erityisen suhteen, jonka avulla nämä selviävät vuoden 1919 sodan kurjistamassa Englannissa.  

Shelbyn veljekset John, Thomas ja Arthur.

  

Perheen naiset, Ada ja Polly, tuovat kiivaiden miesten vastapainoksi viileämpää harkintakykyä. Shelbyn perheen jokaisella jäsenellä on omat luonteenpiirteensä, joiden avulla he erottuvat toisistaan, mutta myös tarpeeksi samankaltaisuuksia, jotta heidät tunnistaa saman katon alla kasvaneiksi. Peaky Blindersissa nähdään kausien varrella myös rivi television kylmäävimpiä pahiksia, kuten tarkastaja Campbell (Sam Neill), “Alfie” Solomons (Tom Hardy) ja sir Oswald Mosley (Sam Claflin).  

Loistava hahmokaarti erottaa Peaky Blindersin parhaiten historiallisten draamojen sankasta joukosta. Hyvin kirjoitetut hahmot ja rooleissaan kukkaan puhkeavat näyttelijät vakuuttavat karismaattisuudellaan. Gangsterin elkeet uhkuvat niin vahvasti jokaisesta ruudulla nähtävästä ihmisestä, että välillä voi unohtaa katsovansa näyttelijöitä työssään.  

Polly-täti.

Juoni 

Sarjan juonta on kutkuttavaa seurata, sillä sitä kehitetään juuri oikealla tavalla monen kauden ajan. Tärkeimpiin kysymyksiin annetaan vastauksia, mutta toisiin osataan jättää vastaamatta oikealla hetkellä. Jokainen Peaky Blindersin kausi koostuu kuudesta tunnin mittaisesta jaksosta. Lyhyiden kausien ansiosta ohjelmassa ei jää juurikaan aikaa tarinan tyhjäkäynnille, mikä mahdollistaa juonen rytmittämisen hyvin intensiiviseksi. Se sopii sarjan maailman kireään tunnelmaan. Kaudet onnistutaan myös lopettamaan arvokkaasti turhia cliffhangereita välttäen. 

Jokainen kausi onnistuu tuomaan uuden ja tuoreen näkökulman sarjan maailmaan säilyttäen kuitenkin alkuperäisen tunnelman. Kun ensimmäisen kaudet tapahtumat tapahtuvat sodanjälkeisessä Birminghamissa vuonna 1919, on sarjan lopussa koettu jo 1920-luvun riemuvuodet, vuoden 1929 pörssiromahdus ja 1930-luvun alun merkit fasismin vaikutusvallan kasvamisesta. Vaihtelevat teemat tuttujen ja uusien hahmojen kera onnistuvat tekemään Peaky Blindersista tavanomaista gangsterisarjaa arvokkaammin ikääntyvän ohjelman. 

Tyyli 

Kirsikkana kakun päällä Peaky Blindersin tiiviin tunnelman tekee täydelliseksi sarjan vaikuttavat visuaaliset elementit. Harvassa tuotannossa elokuvan tai tv:n saralla olen nähnyt yhtä tyylikästä kuvaamista, joka vaihtelee sulavasti mikroskooppisista yksityiskohdista tunnelmallisiin laajakulmaotoksiin ihmisjoukoista ja tapahtumaympäristöistä. Hahmojen asustus huokuu ajan estetiikkaa, ja tyyli vaihtelee pukeutujan kulttuurisen taustan mukaan. Olipa hän sitten yläluokkainen, työläinen tai romani, antaa jokaisen hahmon asu tälle omanlaista särmää. Myös kuvausympäristöt tekevät vaikutuksen jylhässä komeudessaan. 

Nyt kun Peaky Blindersin tv-sarjan kuudes ja viimeinen kausi on julkaistu, on hyvä aloittaa sarjan maratonkatselu ennen tarinan päättävän elokuvan julkaisua. Sarjan neljä ensimmäistä kautta (allekirjoittaneen suosikit) ovat katsottavissa YLE Areenassa, joten vaikka Netflix-tilaus puuttuisi, voi Peaky Blindersia katsoa nyt valtion kustannuksella. 

 

Teksti: Eino Nevalainen 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *