Ruokavalio siinä missä muutkin

”Tietoisuuden kasvattaminen kasvisruoan hyödyistä ja eettisistä perusteista ei ole mitään pakotusta”, kirjoittaa Viivi Päiväsaari kolumnissaan.

 

Mitä yleisempää vegaanisesta ruoasta tulee, sitä enemmän siitä kuohutaan. ”Miksi mussuttaa nahistuneita vihanneksia, kun liha on paljon parempaa ja ravitsevampaa?”, tiukkaavat vihaiset äijämiehet iltalehtien kommenttipalstoilla. ”Miksi sitä hippien huuhaata on pakko tyrkyttää muillekin?”

Viime aikoina on keskusteltu muun muassa kasvisruoan tarjoamisesta kouluissa ja päiväkodeissa, mitä ilmeisesti pidetään maailmanloppuna ja lihansyöjien sortamisena. Kasvisruokapäivän vastineeksi on varsinaisena neronleimauksena yritetty ehdotella liharuokapäivää, mutta sitähän kouluissa vietetään joka päivä.

Sitä paitsi kasvisruoan syömisestä ei pitäisi sekasyöjille koitua mitään ongelmia, eikä keliaakikkoakaan voi pakottaa syömään hänelle sopimatonta ruokaa vain sillä perusteella, että pystyy itse syömään viljaa. Tietoisuuden kasvattaminen kasvisruoan hyödyistä ja eettisistä perusteista ei ole mitään pakotusta.

Vegaanit eivät myöskään syö päivästä toiseen pelkkää salaattia, vaan ihan tavallista ruokaa ilman eläinperäisiä ainesosia. Herkullisia kasviperäisiä vaihtoehtoja on entistä enemmän ja yhä helpommin saatavilla. Vegaanien ruokavaliot tuntuvat sitä paitsi olevan monipuolisempia, sillä he ovat tietoisempia ja kiinnostuneempia siitä, mitä suuhunsa pistävät.

Vegaaniruokaa vastaan argumentoidaan usein lauseella ”vegaanit joutuvat syömään kaikki ravintoaineet purkista”, mikä ei ole totta. Ainoa ravintoaine, jota kasviksista ei saa, on B12-vitamiini, mutta sitä on usein lisätty esimerkiksi kasvipohjaisiin maitotuotteisiin. Toki sen voi ottaa myös ravintolisänä, mikä on täysin normaalia, sillä lihansyöjänkin pitäisi syödä purkista esimerkiksi D-vitamiinia.

Lopulta kyse on kuitenkin vain vallitsevista normeista ja siitä, mihin yhteiskunnassa ollaan totuttu. Etenkin Suomessa tunnutaan haluavan pitää perinteistä kynsin hampain kiinni, ja lihansyöntiä pidetään sellaisena, sillä ihmiset ovat aikojen alusta käyttäneet lihaa ravinnokseen, vaikka pyynti- ja keräilykulttuureissakaan liha ei näytellyt pääosaa ruokavaliossa.

Menneisyydessä ollaan kuitenkin tehty monia muitakin asioita päinvastaisella tavalla, eikä asioiden nykytilakaan määritä sitä, miten tilanteen tulevaisuudessa tulisi olla. Veganismi on ruokavalio siinä missä muutkin ruokavaliot, ja yksilö voi vaikuttaa ostopäätöksillään, sillä tarjonta vastaa kasvavaan kysyntään.

Teksti: Viivi Päiväsaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *