10 pysäyttävää kirjaa 

Olen koonnut tähän listaan kymmenen kirjaa, jotka ovat jääneet mieleeni parhaiten. Ne pistävät pysähtymään ja ajattelemaan todellisuutta uusista näkökulmista ja ovat siksi mielestäni vaikuttavia. Näitä kirjoja on monesta eri kirjallisuuden lajista. Jokainen kirja on saatavilla englanniksi. Suomeksi käännettyjen kirjojen käännösnimet ovat sulkeissa.  

 

  1. Rick Yancey (2013) – The 5th Wave (Viides aalto) – YA/sci-fi

 

Maailmanloppu on tullut. Avaruusolennot ovat saapuneet maapallolle ja pyyhkineet pois 97 % sen ihmispopulaatiosta. Tämä on tapahtunut aaltoina, joista viides on nyt käynnissä. Jäljelle jääneet ihmiset pyrkivät etsimään toinen toisiaan, kuten Cassiekin etsii omaa pikkuveljeään. Elämää vaikeuttaa se, että avaruusolennot ovat soluttautuneet jäljelle jääneiden ihmisten piiriin, ja heidät on mahdoton erottaa joukosta. Samaan aikaan salainen tukikohta kokoaa jäljelle jääneistä lapsista uutta toivoa avaruusolentoja vastaan.  

 

 

  1. Adam Silvera (2017) – They Both Die at the End – YA

 

24 tuntia ennen päivää, jona ihminen tulee kuolemaan, hän saa soiton. Puhelimessa kerrotaan, että hänen aikansa on tulossa, ja että hänen kannattaa viettää viimeiset hetkensä hyvin. Tätä edesauttaakseen yksinäiset ihmiset pystyvät ottamaan yhteyttä muihin puhelun saaneisiin mobiilisovelluksen kautta, ja näin saamaan viimeisiä ystäviä. Tällä tavalla tapaavat Mateo Torrez ja Rufus Emeterio, jotka oppivat välittämään toisistaan viimeisen päivänsä aikana.  

 

 

 

  1. Hermann Hesse (1922) – Siddhartha (Siddhartha) – psykologinen fiktio, filosofinen fiktio

 

Varakas Brahmin tahtoo elämältään enemmän. Hän hylkää etuoikeutetun elämäntyylinsä ja lähtee matkalle etsiäkseen sisäistä kukoistusta, tavoitteenaan valaistuminen. Hänen retkensä kohti elämän todellista tarkoitusta juurtuu Buddhalaiseen maailmankuvaan.  

 

 

 

 

  1. Deborah Spungen (1983) – Nancy (Nancy) – elämänkerta

 SISÄLTÖVAROITUS: itsetuhoisuus, yliannostus 

Äidin kirjoittama elämänkerta oman lapsen ongelmallisesta elämästä ja tuskallisesta kuolemasta. Deborah Spungen kertoo koskettavasti siitä, millaista hänen tyttärensä Nancyn elämä oli hänen omasta näkökulmastaan, ja kuinka paljon hänen käytöksensä vaikutti toki häneen itseensä, mutta myös hänen läheisiinsä.  

Nancy Spungen tunnetaan parhaiten Sex Pistols-bändin basistin Sid Viciousin tyttöystävänä. Kirja käsittelee Nancyn lapsuuden ja nuoruuden lisäksi hänen suhdettaan Sidin kanssa sekä hänen yliannostukseksensa väitettyä kuolemaa Sidin hotellihuoneessa. 

 

  1. Jean Kwok (2010) – Girl in Translation – osittain fiktiivinen elämänkerta

 

Kertomus nuoren tytön elämästä maahanmuuttajana. Kimberlyn Chang ja hänen äitinsä muuttivat Hon Kongista Brooklyniin hänen ollessaan nuori. Kimberlyn joutuu elämään kaksoiselämää: päivisin hän on koulun lupaavin oppilas, iltaisin töissä hikipajassa äitinsä kanssa. Kirja käsittelee rasismia, kiusaamista, köyhyyden tuomia vaikeuksia ja kahden maan kulttuurien ylläpitämistä omassa elämässä. Kirjailija Jean Kwok on tunnustanut kirjan perustuvan omaan elämäänsä. Osa kirjasta on kuitenkin fiktiota, hahmojen nimet mukaan luettuna.  

 

 

 

  1. Nadeem Aslam (2013) – The Blind Man’s Garden (Sokean miehen puutarha) – fiktio

 

Pakistanin ja Afganistanin välillä tapahtuva tarina, joka sijoittuu aikaan vähän ennen 9/11 iskuja. Kaksi pakistanilaista adoptioveljestä, Jeo ja Mikal, päätyvät vahingossa Afganistaniin pyrkiessään auttamaan haavoittuneita samalla, kun amerikkalaiset taistelevat alueella Talibania vastaan. Poikien sokea isä murehtii kotona poikien perään sekä muistelee elämäänsä edesmenneen vaimonsa kanssa. Käsittelee myös Islamin vaikutusta pakistanilaisten elämään kyseisenä aikana. 

 

 

 

  1. Markus Zusak (2006) – The Book Thief (Kirjavaras) – historiallinen fiktio

 

Natsi-Saksaan sijoittuva, toisen maailmansodan alkuun perustuva tarina nuoresta Lieselistä, joka rakastuu lukemiseen ja varastaa kirjoja. Lieselin adoptiovanhemmat ovat saksan kansalaisia ja ainakin näennäisesti Hitlerin kannattajia. Tämä kuitenkin muuttuu, kun vanhan tutun juutalainen poika saapuu paikalle, pyytäen suojaa perheen kellarista.  

 

 

 

  1. Richard Dawkins (2006) – The God Delusion – tietokirjallisuus

 

Richard Dawkinsin, tieteilijän ja ateistin, tietokirja uskontoa vastaan. Siinä Dawkins väittelee lähes jokaista uskonnon puolesta tehtyä argumenttia vastaan, kumoaa ne ja selittää, miksi Jumalaa ei mitä todennäköisimmin ole olemassa. Hän myös kertoo, miksi maailma olisi parempi paikka ilman uskontoa, millä tavoin uskonto on harmillista. Kirja on osoitettu erityisesti niille ihmisille, joiden on ympäristönsä takia haastavaa kyseenalaistaa uskonnollisia näkemyksiään. 

 

 

 

  1. Paulo Coelho (2014) – The Alchemist (Alkemisti) – filosofinen fiktio

 

Andalusialainen paimenpoika Santiago tahtoo löytää itsensä. Tähän pystyäkseen hän lähtee näkemään maailmaa voidakseen löytää elämälleen suurempaa tarkoitusta. Aarteen perässä matkaillessaan hän oppii, että elämä itsessään on lahja, jonka olemassaolo osoittaa, että jokainen elävä olento on ainutlaatuinen ja tärkeä osa universumia.  

 

 

 

 

  1. George Orwell (1949) – 1984 (Vuonna 1984) – dystopinen fiktio/poliittinen fiktio/sci-fi

 

Dystopinen romaani vuodesta 1984, maailmasta, jossa jokaista liikettä, tekoa ja ajatusta seurataan. Yksi poliittinen puolue, Puolue, johtaa koko Oseanian valtiota. Puoluetta puolestaan johtaa Isoveli, joka vahtii jokaista. Ajatusrikoksista vastaava ajatuspoliisi on tunnettu ihmisten kiduttamisesta ja jopa tappamisesta tapaukissa, joissa ihminen tekee tai ajattelee Puolueen vastaisia asioita. Wilson on asiasta tietoinen, ja näin ollen tietää jäävänsä kiinni kapinamielisistä ajatuksistaan ennen pitkää. Tästä huolimatta hän pyrkii uskomaan siihen, että hänen omat ajatuksensa ovat oikeita ja että jossain on ihmisiä, joiden kanssa hän voi lyöttäytyä Isoveljeä vastaan. 

 

 

Teksti: Alma Mlivic 21C

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *