Kurdistanin kansa ei ole yksin

15. maaliskuuta vuonna 2011 alkoi Syyrian sisällissota, jolloin sotilaallista taistelua käytiin pääosin Yhdysvaltojen tukemien kapinallisten ja Syyrian hallituksen välillä. Poliittinen kaaos avasi kuitenkin mahdollisuuksia lukuisille sotilaallisille ryhmittymille. Kun Syyrian hallituksen armeija vetäytyi maan pohjoisosasta puolustaakseen strategisia kaupunkeja, alueelle jäi poliittinen tyhjiö.

Tämä tyhjiö ei kuitenkaan kestänyt ikuisuutta, kun uusi progressiivinen liike Rojava asetti itsehallintonsa Pohjois-Syyriassa. Alueesta tuli nopeasti vapauden ja tasa-arvon symboli koko Lähi-idälle. Rojava, virallisesti Pohjois-Syyrian demokraattinen federaatio, turvasi rauhaa alueensa vähemmistöryhmille etenkin kurdeille, joilta on viety mahdollisuus itsehallintoon kerta toisensa jälkeen ja joita on vainottu vuosikymmeniä. Tämän ohella Rojava on edistänyt naisten oikeuksia ja taistellut jatkuvasti ISIS-terroristijärjestöä vastaan.

Naisten puolustusyksikköjen (YPJ) lippu.

Kurdihallintoisen alueen nopea laajeneminen pelotti Turkkia, jossa sijaitsee suuri kurdivähemmistö. Rojavan uskottiin olevan yhteyksissä Turkissa sijaitsevaan Kurdistanin työväenpuolueeseen, joka on taistellut maan autoritaarista hallintoa vastaan sotilaallisesti. Turkki aloitti täten hyökkäyksensä Syyriaan 9.10.2019 Yhdysvaltojen vetäydyttyä alueelta kaksi päivää aikaisemmin. Kurdivähemmistöä uhkaa nyt Turkin hallinnon verilöylyt ja paluu itsehallintoa aikaisempaan aikaan. Rojava on jäänyt taistelemaan yksin vapauden puolesta, mutta kansat ympäri maapalloa seisovat heidän puolellaan solidaarisuudessa.

“Tampereelta Afriniin, fasistit helvettiin!”

Osallistuin 12. lokakuuta Tampereella järjestettyyn mielenosoitukseen, jossa vastustettiin Turkin autoritaarisuutta ja maan sotilaallisia toimia Rojavaa vastaan. Tilaisuuteen osallistui noin 300 ihmistä lukuisista poliittisista liikkeistä ja ideologioista. Mielenosoitus alkoi marssilla Tullintorilta keskustorille, jonka aikana lausuttiin motivoivia iskulauseita. Marssin päättyessä ihmiset kerääntyivät keskustorilla, jossa pidettiin puheita Turkin terrorista kärsineiltä ja solidaarisuutta ilmaisevilta ihmisiltä. Kaikkinaan liike oli hyvin yhtenäinen, eikä vastamielenosoitusta ilmaantunut muutamaa yksilöä lukuun ottamatta.

Turkki on saanut tähän asti hyvin vähän tuomitsemista muilta mailta. Suomi ja muutamat muut maat ovat lakanneet myymästä maalle aseita, mutta moinen teko ei tule pysäyttämään verilöylyä. Kansainvälisiä tekoja on vaikea tehdä Turkkia vastaan, sillä maa on osana Natoa ja on onnistunut pelottamaan Euroopan unionia pakolaisjoukoilla.

Terrori on jo vienyt monelta uskon vapauteen, mutta muistakaamme kauhun partaallakin, että Kurdistanin kansa ei ole yksin.

Teksti: Tuukka Ruismäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *