Vinkkejä yo-kokeeseen valmistautumiseen

Elämäni ensimmäiset ylioppilaskirjoitukset ovat nyt takana. Odotukseni ja itse todellisuus olivat melko kaukana toisistaan, ja siksi haluaisinkin jakaa vinkkejä erityisesti toisen vuoden opiskelijoille tulevaa abivuotta varten.

Reaaliaineiden kohdalla kurssien aikana tehty työ ja opiskelu on palkitsevaa. On tärkeää luoda itselleen mahdollisimman hyvä pohja kirjojen kattavasta kokonaisuudesta, sillä se on joidenkin aineiden kohdalla melko laaja. Ylioppilaskokeisiin lukeminen on mukavampaa, kun tunnistaa oppimansa asiat pidemmänkin ajan takaa ja kertailee niitä. 

Kursseilla opitut asiat kannattaa jakaa osiin, jolloin tietoa ei tule päntättyä kerralla liikaa. Jos kuormittaa itseään kerralla liikaa, se voi altistaa motivaation puutteelle. Tietyn asian tai kokonaisuuden oppimisen sijoittaminen esimerkiksi viikon sisään on parempi kuin useamman kirjan lukeminen samassa ajassa. Suosin erityisesti käsin kirjoitettuja muistiinpanoja ja niistä jälkeenpäin lukemista, sillä asioiden tiivistäminen auttaa muistamaan asioita paremmin. 

Ihmisen tarkkaavaisuus on rajallinen, joten monen tunnin tauoton opiskelu ei ole aina tehokkain tapa oppia asioita. Taukojen pitäminen lukemisen ohella on erittäin tärkeää oman jaksamisen kannalta. 

Sanasto haltuun ajoissa

Kielten ylioppilaskokeet sisältävät aina kuulon- ja luetun ymmärtämisen, sanasto- ja rakennetehtävät sekä kirjoitelmat. Niihin lukeminen on hankalaa, koska koe jakautuu niin moneen osa-alueeseen. Suosittelen kuitenkin harjoittelemaan sanastoa hyvissä ajoin ja tekemään vanhoja yo-kuunteluita netissä. Monet ostavat myös WordDiven kielien kohdalla, mikä on osoittautunut hyväksi tavaksi kerrata sanastoa.

Itse koetilannetta ei kannata pelätä tai stressata, sillä kaikki ohjeistukset ovat yksinkertaisia ja työrauha on taattu. Keskittyy vain omaan juttuunsa ja koittaa hyödyntää ajan mahdollisimman tehokkaasti. Evääksi kannattaa ottaa jotakin energiapitoista ja helppoa syötävää, sillä kiireessä ei välttämättä kerkeä syömään. 

Vaikka ylioppilaskirjoitukset ovat merkittävässä roolissa tulevaisuuden opiskelupaikkoja ajatellen, ei niistä kuitenkaan kannata ottaa liikaa paineita. Pääsykokeet tulevat vielä olemaan osa monia korkeamman asteen opintoja, joten niissäkin pystyy näyttämään osaamistaan. Liiallinen stressi voi myös johtaa alisuoriutumiseen, joten on osattava myös elää ja tehdä asioita, joista pitää. 

Teksti: Nea Riutta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *